Omställning Järbo

 

 TillbakaTillbaka

 Arkiv 2015

 

  Projekt och evenemang

 Energidagen under Framtidsveckan

 Framtidstidningen

 Cykeldagen 6 sept

 

 

Flera företag har stött vår verksamhet med bidrag och direkt hjälp; här är några:

Trycktrean

Svensk Direktreklam

ICA nära Järbo

 

Maris Hårstuga

 

Järbogårdar

 

Järbo Lanthandel

 

 

Sidan uppdaterad 2016-01-17

Vad hände 2014?

Vi fortsatte och fullföljde det här året de aktiviteter som planerats för projektet Omställning i Praktiken. Det var ett samarbete mellan Leader Gästrikebygden och Bergslagen. Syftet var att pröva olika aktiviteter som kan skapa ett hållbart lokalsamhälle.

Här genomfördes det under den här banderollen...

Banderoll

Framtidsveckan

Under Framtidsveckan bjöds bland annat på Tai Chi, lerbygge i Gullsjön och en utställning på Järbo bibliotek.

Framtidsveckan 2014

Hela programmet pdf-dokument

Energidagen

Energidagen var den stora aktiviteten i Framtidsveckan. Vi samlade ett antal företag som arbetar med produkter på temat hållbar energiförsörjning för framtiden både som producenter, rådgivare, forskare och leverantörer av tekniska lösningar.

Allmänheten var inbjuden att besöka, titta på och ta del av föredrag.

Sida för Energidagen

Framtidstidningen

Omslag till Framtidstidningen

Det här är nog det största projekt vi genomfört - än! Syftet var att få läsarna att reflektera över de frågor som är omställningsrörelsens fokus - ett hållbart samhälle. Tidningen heter Framtidstidningen för att den är daterat 10 år framåt i tiden. Den innehåller artiklar om sådant vi hoppas och tror kan vara sant då. Men vi har hört och märkt att alla läsare noterat dateringen.

Tidningen togs fram i samarbete med KUXABLADET med deras tekniska resurser men vi stod för allt arbete och betalade kalaset som vi finansierade med annonser.

Sidan för Framtidstidningen

Cykeldagen

Lördag 6 september genomfördes Cykeldagen med lyckat resultat. Vi ordnade ett antal "stationer" att besöka. Dit kunde man kan cykla enskilt, hela familjen eller i grupp och titta på eller delta i olika aktiviteter.

Det var från början Naturskyddsföreningen som proklamerade 6 september som "Cykeldagen", men de blev rätt så överraskade av responsen ute i  landet!

Information om cykeldagen

Här ovan är det informationsblad som kom i alla brevlådor under vecka 34.

Läs mera på egen sida 

Bildgalleri från cykeldagen

Giraffspråket

Workshop Giraffspråket skulle egentligen ha hållits efter Framtidsveckan men av olika skäl måste vi senarelägga den. Det var verkligen ingen nackdel för vi fick många fler deltagare. Workshopen gick ut på att lära sig en enkel teknik för att kommunicera och samarbeta med andra människor.

Ylva Bergstad var vår kursledare, erfaren och omtyckt.

Giraffspråket

Referat här i Kuxabladet eller här (sidan 12).

Se hela programmet pdf-dokument

Landsbygdsutveckling

Det projekt vi har deltagit i - Omställning i Praktiken - har finansierats av EU-pengar. Nu är den programperioden slut och en ny kommer att starta under 2015.

Leader Gästrikebygden skickade ut en förfrågan om idéer för projektstrategier för de kommande åren. Omställning Järbo har skrivit ett svar som ni kan läsa här.

Projektstrategier pdf-dokument

Biblioteket

Omställningslitteratur på biblioteketVi har skänkt en del böcker med inriktning på "omställning" till Järbo bibliotek. Böckerna har fått en egen hylla och du kan låna böckerna som alla andra. Det är inte så många som finns där nu, t.ex. några från 70- och 80-tal, men man kan konstatera att författarna var framsynta.

Tipsa gärna direkt till biblioteket om nya böcker som du tycker att biblioteket borde ha.

Lista på böckerna

 

Kontaktadresser:

ordf(snabela)omstallningjarbo.se

styrelse(snabela)omstallningjarbo.se (går till alla i styrelsen)

 

Prenumerera på nyhetsbrev: (ej klar)