Nyhetsbrev från Omställning Järbo

Spännande nyhet på Energidagen

Omställning Järbo satsar på att göra Energidagen den 12 april till ett intressant och lärorikt  arrangemang i Framtidsveckan. Så här i sista minuten har vi "nosat upp" en spännande produkt som testats i största hemlighet denna vinter och som kommer att premiärvisas för press och allmänhet under Energidagen. Ja, vinter och vinter förresten, det är väl vad det inte har varit, vilket har inneburit idealiska möjligheter för utprovningen.
 

Energiskidan

Vad gör man om man har en stor skidanläggning som det satsas miljoner i och vintern vägrar att infinna sig. Oberoende om orsaken är de klimatförändringar som det pratas mycket om eller om det bara är en tillfällig ändring i vädret så måste man ha en "plan B".
 

Lokal uppfinningsrikedom

En person som åtminstone lokalt i Järbo är känd som en "klurig gubbe" har under flera år experimenterat med olika metoder att hålla snön frusen även när  det är plusgrader i luften. Jo, man kan ju använda konventionella kylmaskiner, men det kostar massor av energi. Att det ändå är lönsamt har vi sett på skidspåret i Högbo. Men när det är en stor anläggning med många backar så är det alldeles för kostsamt.
 

Genial lösning

Lösningen på detta problem är lika enkel som genial: Utförsåkarna själva genererar den energi som behövs för att hålla snön kall! När åkaren susar nerför backen induceras ström i ett speciellt nät som ligger på marken under snön. Men då borde det bli värme protesterar den som inte sov på fysiklektionen i skolan! Här är den ena delen av uppfinningen. Med en elektronikenhet aktiveras i stället kyla i nätet. Den andra delen är skidorna som är försedda med ett nytt belag som behövs för att skapa den spänning som erfordras.


Här är en bild av en del av den elektronik som krävs för att kylningen ska fungera.

Premiärvisning på Energidagen

Energiskidan kommer att visas på Energidagen den 12 april i Järbo Folkets hus. Tyvärr vill inte "Uppfinnar-Jocke" själv vara med och han vill inte heller vara med på bild. Denna bild lyckades vi dock få innan dörren abrupt slogs igen.

Inte heller de ansvariga på skidanläggningen vill lämna några kommentarer. Är det av konkurrensskäl måntro?

Mer information om Energidagen finner ni här: http://www.omstallningjarbo.se/framtidsv14/.
Kontaktperson Bo Lusth, tel 076-780 97 00.